Dr.Kalmantis
Κινητό 6972 839327
Σταθερό 2108252505

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.)

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Τα Σ.Μ.Ν. (ή αφροδίσια νοσήματα) είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών (σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις).

Τρόπος μετάδοσης μπορεί να είναι από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο (κάθετη μετάγγιση) ή κατά τη μεταμόσχευση αίματος.

Ποια είναι τα Σ.Μ.Ν. ;

  1. Η νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής όπου πρόκειται για καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.
    Προκαλούνται από τους ιούς H.P.V.. Η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην τοπική χρήση λέιζερ, στην ηλεκτροκαυτηρίαση ή χειρουργική εξαίρεση.
  2. Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων που εμφανίζεται στο δέρμα και στους βλεννογόνους με την μορφή εξανθήματος ( κυρίως φυσαλιδώδες ). Οφείλεται στον ιό HSV2 ο οποίος παραμένει αδρανής στο σώμα της γυναίκας και υποτροπιάζει κατά διαστήματα, όταν πέφτει η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. Τοπική θεραπεία με κρέμες, αλοιφές ,αλλά και φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα ( αντιϊκά ) μπορούν να καταστείλουν τον ιό.
  3. Βακτηριακές λοιμώξεις (γονόρροια, χλαμύδια, σύφιλη) οφείλονται στα βακτήρια Ναϊσσέρια της γονόρροιας Chlamydia trachomatis και treponema pallidum. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα και γυναίκα παραπονιέται για κίτρινες ή λευκωπές εκκρίσεις ή και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Η θεραπεία είναι αντιβιοτική αγωγή η οποία πρέπει να δοθεί άμεσα γιατί υπάρχει κίνδυνος απώτερων επιπλοκών, όπως φλεγμονή της πυέλου ή και υπογονιμότητα.
  4. Η περίπτωση της σύφιλης είναι αρκετά πιο σοβαρή πάθηση διότι απαιτείται έγκυρη διάγνωση και θεραπεία με την αντίστοιχη αντιβιοτική αγωγή γιατί υπάρχει κίνδυνος για βλάβη ζωτικών οργάνων (καρδιά, νεφροί, νευρικό σύστημα)
  5. Οι ηπατίτιδες Β,C προκαλούνται από τους ομώνυμους ιούς. Μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή, μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή με μολυσμένες σύριγγες. Αν δεν γίνει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του συκωτιού (κίρρωση και καρκίνο).
  6. AIDS. Είναι σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Η.I.V.. Ο ιός αυτός καταστέλλει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα με σοβαρά επακόλουθα για την ζωή του ασθενούς. Τα συγκεκριμένα φάρμακα που έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού στο σώμα του ασθενούς αλλά δεν τον καταστρέφουν γι’ αυτό και θεωρείται το σεξουαλικό νόσημα με την χειρότερη πρόγνωση.
  7. Λοίμωξη από τριχομονάδες η οποία εκδηλώνεται με δύσοσμα υγρά από τον κόλπο, φαγούρα και ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής. Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει και τον σύντροφο με χρονική διάρκεια 10 έως 14 ημέρες.
  8. Φθειρίαση (ψείρες) του εφηβαίου. Πρόκειται για λοίμωξη από ακάρεα που προκαλούν έντονο κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για Σ.Μ.Ν. είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, σύντροφοι με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και το σημαντικότερο η μη χρήση προφυλακτικού. Βέβαια τα προφυλακτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά σε ορισμένα Σ.Μ.Ν. όπως AIDS, κονδυλώματα, σύφιλη, έρπητας δεν υπάρχει απόλυτη προστασία.

Τα Σ.Μ.Ν. απαιτούν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Η συμβουλευτική από τον γυναικολόγο και η διενέργεια των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων, θα οδηγήσει στην ανίχνευση του παθολογικού μικροοργανισμού και στην αντιμετώπιση του.