Ο όρος αυτός αναφέρεται στις διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης και οργασμού της γυναίκας, καθώς επίσης και στην παρουσία πόνου (συνήθως λόγω κολπικού σπασμού) καθιστώντας δυσχερή ή και πολλές φορές ανέφικτη τη σεξουαλική επαφή. Οι διαταραχές αυτές απαντώνται σε όλες σχεδόν τις ηλικίες των γυναικών με μεγαλύτερη όμως συχνότητα σε γυναίκες άνω των 40 ετών, που έρχονται αντιμέτωπες με τα συμπτώματα της κλιμακτηριακής και εμμηνοπαυσιακής κατάστασης.
Πώς εκδηλώνονται οι σεξουαλικές διαταραχές στη γυναίκα;
Συνήθως οι γυναίκες παραπονιούνται για έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης, αναφέρουν δυσκολία για να φτάσουν σε οργασμό, ενώ πολλές φορές επισκέπτονται τον γυναικολόγο, ανησυχώντας για την επώδυνη σεξουαλική επαφή που βιώνουν με τον σύντροφό τους.
Ποιά είναι τα αίτια των σεξουαλικών διαταραχών στη γυναίκα;
1) Οργανικά αίτια
Χρήση μακροχρόνιων φαρμάκων επιβλαβών για ζωτικά όργανα, όπως: σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, ορμονικές και νευρολογικές διαταραχές, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα.
2) Ψυχολογικά αίτια
Ψυχοσυναισθηματική καταπόνηση και έντονο άλγος που βιώνει η γυναίκα είτε στο χώρο της εργασίας είτε στις ερωτικές συνευρέσεις με τον σύντροφο της, ανησυχία για την εικόνα του σώματός της, κατάθλιψη και προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.
Αντιμετώπιση των γυναικείων σεξουαλικών διαταραχών
Ο γυναικολόγος θα πρέπει με σοβαρότητα και επιστημονικότητα να προσεγγίσει τη γυναίκα και να καταλάβει το αίτιο της σεξουαλικής διαταραχής. Αναντίρρητα, κάθε πάθηση οργανική πρέπει να θεραπεύεται άμεσα. Στην περίπτωση, όμως, που εμπλέκεται ψυχοσυναισθηματικός παράγοντας, απαιτείται ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της γυναίκας και συστήνεται συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία (είτε της γυναίκας είτε του ζεύγους).