Έτσι χαρακτηρίζεται μία εγκυμοσύνη στην οποία συνυπάρχουν 2 ή περισσότερα έμβρυα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολύδυμων κυήσεων, αφορά τις δίδυμες κυήσεις οι οποίες χωρίζονται σε: Μονοζυγωτικές και Διζυγωτικές κυήσεις. Τα Μονοζυγωτικά δίδυμα, προκύπτουν από τη διαίρεση ενός μόνο γονιμοποιημένου εμβρύου και επειδή έχουν το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και είναι του ιδίου φύλου. Τα Διζυγωτικά προκύπτουν από την γονιμοποίηση 2 διαφορετικών ωαρίων από 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια, έχουν διαφορετικό γενετικό υλικό, άρα και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τον αριθμό των πλακούντων τα δίδυμα διακρίνονται σε διχοριακά (κάθε έμβρυο έχει τον δικό του πλακούντα) και μονοχοριακά (τα δύο έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα).
Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και τα έμβρυα είναι μεγαλύτεροι απ’ ότι σε μονήρη εγκυμοσύνη. Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και συνδυάζονται με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για τα έμβρυα (αυτόματη αποβολή, συγγενείς ανωμαλίες, ενδομήτρια βραδύτητα ανάπτυξης, πρόωρος τοκετός, αναιμία, υδράμνιο, υπέρταση και προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη, αιμορραγία κατά την διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό).
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην πολύδυμη εγκυμοσύνη
- Κληρονομικό ιστορικό πολύδυμης κύησης
- Εξωσωματική γονιμοποίηση
- Φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες για ωορρηξία
Τρόπος και χρόνος περάτωσης του τοκετού
Ο τοκετός μιας πολύδυμης εγκυμοσύνης γίνεται με καισαρική τομή. Ο χρόνος περάτωσης εξαρτάται από την κατάσταση των εμβρύων και το stress που υφίστανται, καθώς επίσης από την ποσότητα του αμνιακού υγρού, τον αριθμό και την λειτουργικότητα των πλακούντων.
Συμβουλευτική στην μητέρα με πολύδυμη κύηση
Η εγκυμοσύνη πρέπει να παρακολουθείται στενά και τακτικά από τον μαιευτήρα της (υπερηχογράφημα ανάπτυξης, ενδελεχή προγεννητικό έλεγχο, αιματολογικές εξετάσεις, ή άλλο εργαστηριακό έλεγχο – αν απαιτείται), με σκοπό να ανιχνευθούν παθολογικές καταστάσεις τόσο για τη μητέρα όσο και τα έμβρυα. Η έγκυος θα πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, να ξεκουράζεται και να ενυδατώνεται επαρκώς. Θα πρέπει να αποφεύγει επίπονες δουλειές, να διατηρείται ήρεμη συναισθηματικά και ψυχικά και απαλλαγμένη από άγχη και φοβίες, ώστε να οδηγηθεί σε έναν ασφαλή και υγιή τοκετό.