Dr.Kalmantis
Κινητό 6972 839327
Σταθερό 2108252505

Μητρικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο μόνος φυσιολογικός και εύκολος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών των βρεφών. Πολλές μαμάδες λένε ότι είτε δεν έχουν αρκετό γάλο, είτε ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό για το μωρό. Τι ισχύει τελικά; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν οι γυναίκες είναι σωστή πληροφόρηση. Ο γιατρός και η μαία θα σας βοηθήσουν και θα σας ενημερώσουν σχετικά με ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το πολύ σημαντικό θέμα του θηλασμού.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι μέσω της υπόφυσης (ορμονικό κέντρο του εγκεφάλου) παράγονται δύο ορμόνες ζωτικής σημασίας για τον θηλασμό: η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Σπάνια υπάρχουν διαταραχές σε αυτές τις δύο ορμόνες. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις το γάλα δε σταματάει ξαφνικά λόγω των ορμονών. Επίσης, δεν έχει σημασία το μέγεθος του μαστού για την παραγωγή του γάλακτος. Το μέγεθός του οφείλεται στο λίπος του αδένα. Πολλές γυναίκες με μικρό στήθος μπορούν να θρέψουν μερικώς ή πλήρως το μωρό τους, αφού ο αδένας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να γίνει πιο παραγωγικός κατά τη συχνή γαλουχία. Η παραγωγή γάλακτος στο στήθος ακολουθεί τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο πολύ γάλα χρειάζεται το μωρό σας, τόσο πιο πολύ είναι σε θέση να παράγει το στήθος, αρκεί να θηλάζετε κάθε φορά που το μωρό σας δείχνει ότι πεινάει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ:

1. Το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (ω λιπαρά ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.

2. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργίες μεγαλώνοντας, όπως επίσης καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματατου εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικη ζωή τους.

3. Η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα με τον θηλασμό και καταναλώνει επιπλέον 600 θερμίδες ημερησίως.

4. Η μητέρα έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, όπως και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.

5. Ενισχύει την ψυχική ανάπτυξη (η στενή και συχνή σωματική επαφή με τη μητέρα δημιουργεί παιδιά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο ανεξάρτητα).

6. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, με αποτέλεσμα να μειώνει τους κολικούς.

7. Δεν έχει κόστος, αφού δε χρειάζεται να αγοράζετε γάλα εμπορίου για τη σίτιση του μωρού σας.

8. Η παραγωγή του γάλακτος επηρεάζεται κυρίως από τη συχνότητα του θηλασμού και ο όγκος του γάλακτος από την ενυδάτωση της θηλάζουσας, ενώ η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζεται από τις ανάγκες του νεογνού (διαφορετική σύσταση γάλακτος, π.χ. σε τελειόμηνο απ’ ότι σε πρόωρο, όπως και επίσης διαφορετική σύσταση γάλακτος στην αρχή του γεύματος και στο τέλος αυτού). Αντίθετα, το γάλα του εμπορίου έχει μία και μοναδική σύσταση η οποία δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε νεογνού, αλλά προορίζεται για να χορηγείται σε ίδια σύσταση σε όλα τα μωρά. Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι περίοδος προσαρμογής για εσάς και το μωρό σας. Να θυμάστε ότι το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη.