Είναι δεδομένο, ιδιαίτερα την σύγχρονη εποχή, ότι η γυναίκα λόγω των έντονων επαγγελματικών της υποχρεώσεων, αναβάλλει τις προσπάθειες τεκνοποίησης μέχρι την ηλικία των 35 – 40 ετών.
Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι το ποσοστό υπογονιμότητας από 10% στην ηλικία των 34 ετών ανέρχεται σε περισσότερο από 80% σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η αύξηση της συχνότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας με σκοπό την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.
Με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας γίνονται τα εξής:
1. Μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων (δηλαδή μειώνονται οι εφεδρείες των ωοθηκών).
2. Τα ωάρια που υπάρχουν, στην πλειοψηφία τους είναι κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούν «κακό» γενετικό υλικό, χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και να μειώνεται σημαντικά το ποσοστό μιας υγιούς και επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
3. Μειώνεται η υποδεκτικότητα του στρώματος της μήτρας που φιλοξενεί το έμβρυο, δηλαδή του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα το έμβρυο να βρίσκει αφιλόξενο το περιβάλλον της μήτρας και να αποβάλλεται (παλινδρόμηση της εγκυμοσύνης).
Ποιο είναι το ηλικιακό όριο που επιτρέπει στη γυναίκα να μπει σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Ο νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ορίζει το όριο ηλικίας της γυναίκας στα 49.
Έχει επιτυχία η εξωσωματική γονιμοποίηση μετά την ηλικία των 40 ετών;
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνονται από γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών, που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και ο αριθμός των εμβρύων που προκύπτουν για εμβρυομεταφορά ή / και κρυοσυντήρηση είναι ιδιαίτερα μειωμένος.
Μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών;
Ναι, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως:
1. Πρέπει η γυναίκα να έχει υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής που να συνδυάζεται με καλή φυσική διατροφή, αερόβια άσκηση και να αποφεύγει κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Αυτό διότι σημαντικότερος παράγοντας από την ημερολογιακή ηλικία της γυναίκας είναι η βιολογική της ηλικία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε γυναίκα δεν γηράσκει με τον ίδιο ρυθμό και, όπως κάποια γυναίκα φαίνεται νεώτερη από κάποια άλλη, το ίδιο ισχύει και για την ωοθηκική λειτουργία.
2. Κατόπιν συμβουλής του ιατρού της, η γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη (εξατομικευμένη) θεραπεία. Ο θεράπων ιατρός θα εκτιμήσει το ορμονικό της προφίλ, τις ωοθηκικές της εφεδρείες και σε συνεργασία με οργανωμένη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα επιλεγεί το συγκεκριμένο φαρμακευτικό πρωτόκολλο για τη συγκεκριμένη γυναίκα (επίμηκες πρωτόκολλο, βραχύ πρωτόκολλο, πρωτόκολλο με GNRH ανταγωνιστές, φυσικός κύκλος).