Οι σεξουαλικές σχέσεις του ζευγαριού περνούν πολλές αλλαγές κατά τον γάμο. Η μετάβαση στη γονεϊκότητα θεωρείται ως κρίση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, ενώ η γέννηση του παιδιού περιγράφεται ως σημαντικό γεγονός και έχει κοινωνική και συναισθηματική σημασία.
Η μητρότητα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της ζωής της γυναικείας σεξουαλικότητας, δίνοντας την ικανότητα σε μια γυναίκα που θα αποκτήσει παιδί να οριοθετήσει τον ρόλο της προς τον σύντροφο και το παιδί της. Είναι πολλές φορές ευάλωτη σε θέματα σεξουαλικής δραστηριότητας όσον αφορά το παιδί της. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η σεξουαλική της συμπεριφορά συνήθως βελτιώνεται σημαντικά και η οργασμική της κορύφωση είναι πιο ποιοτική και εύκολη, όταν η γυναίκα ολοκληρώσει τον μεγάλο κύκλο της κύησης.
Συγκεκριμένα:
Α΄ τρίμηνο:
Συνήθως η κύηση γίνεται αντιληπτή από τα μέσα και προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, επομένως η σεξουαλική δραστηριότητα των ζευγαριών δεν επηρεάζεται σημαντικά. Σε αυτό το σημείο, έχει μεγάλη σημασία όταν η κύηση είναι πλέον επιβεβαιωμένη, το ζευγάρι να έρχεται – εφόσον το επιθυμεί – σε επαφή, χωρίς όμως έντονη σωματική κόπωση της εγκύου διότι υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης.
Β’ τρίμηνο:
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, έχει ήδη σχηματιστεί πλήρως και δεν υπάρχει παθολογία, τότε οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να συνεχιστούν κανονικά – αν δεν ενοχλεί η κοιλίτσα που αρχίζει να φουσκώνει.
Γ΄ τρίμηνο:
Συνήθως συνίσταται στα ζευγάρια πριν τις 37 εβδομάδες η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών για να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός. Μετά τις 37 εβδομάδες, όμως, οι σεξουαλικές επαφές μόνο καλό μπορούν να κάνουν, διότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες – ουσίες που προετοιμάζουν τον τράχηλο για τον τοκετό.
Σε όλη τη διάρκεια της κύησης, η στήριξη του συντρόφου είναι σημαντική, διότι όσο περνούν οι εβδομάδες κύησης και η γυναίκα, βλέποντας το σώμα της να αλλάζει, νιώθει μη επιθυμητή σεξουαλικά. Σε τέτοια περίπτωση, ο ρόλος του συντρόφου είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να την στηρίζει και να έχει ενισχυτικού τύπου αναγνώριση (τρυφερότητα, γοητεία, φλερτ) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθεί μπροστά στην ενδεχόμενη σεξουαλική ψυχρότητα της γυναίκας και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στη σεξουαλική επαναφορά του ζευγαριού μετά τον τοκετό.
Άλλωστε, η έγκυος δεν παύει να είναι γυναίκα, κουβαλώντας ένα παιδί στα σπλάχνα της, έχει ίσως πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να νιώσει την αγάπη του συντρόφου της και τι καλύτερο από μια απόλυτα υγιή σεξουαλική ζωή;