Dr.Kalmantis
Κινητό 6972 839327
Σταθερό 2108252505

Πανδημία Covid-19 και Εγκυμοσύνη

Πανδημία Covid-19 και Εγκυμοσύνη

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Πανδημία Covid-19 και εγκυμοσύνη

Η ασθένεια του κορονοϊού είναι μία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα και επίσης με το άγγιγμα και την χειραψία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από τον Covid-19 βιώνουν ήπια έως και μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Συχνά συμπτώματα θεωρούνται ο έντονος βήχας, η αδυναμία, η καταβολή, ο υψηλός πυρετός, η απώλεια γεύσης – όσφρησης και λιγότερο συχνά εμφανίζονται πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και δερματικά εξανθήματα. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του ιού Covid-19 είναι η σχολαστική υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλαχιστον 20 δευτερόλεπτα) , η χρήση μάσκας ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, η αποφυγή συναναστροφών και η κοινωνική αποστασιοποίηση (τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλα άτομα). Θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός του χώρου όπου ζει η έγκυος με αντισηπτικά διαλείμματα και οι άνθρωποι που την συναναστρέφονται να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. .Αν εμφανιστεί κάποιο από τα προαναφερόμενα συμπτώματα η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της ή να απευθυνθεί στον Ε.Ο.Δ.Υ. (τηλ. 1235).

Έχει επίπτωση η λοίμωξη με Covid-19 στην εγκυμοσύνη;

Τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 στην εγκυμοσύνη είναι περιορισμένα. Ωστόσο, από μεμονωμένα περιστατικά γνωρίζουμε ότι οι έγκυες δεν αρρωσταίνουν βαρύτερα από τις μη εγκύους. Βέβαια οι γυναίκες, έγκυες ή μη που παρουσιάζουν υποκείμενο νόσημα (Σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια ή διάφορες καταστάσεις ανοσοκαταστολής), διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα. Συνιστάται τότε, η έγκυος να παραμένει σπίτι με την αντίστοιχη φροντίδα ή υποστηρικτική αγωγή. Σε περίπτωση που η έγκυος νοσήσει βαριά, χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση. Περιορισμένες επιστημονικές πληροφορίες υπάρχουν και για το αν επηρεάζεται το έμβρυο. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών η αποβολών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το έμβρυο, σε όλες τις περιπτώσεις λοιμώξεων της μητέρας είναι ο πρόωρος τοκετός και η γέννηση νεογνού με χαμηλό βάρος γέννησης. Συμπερασματικά, αν και τα αρχικά στοιχεία είναι καθησυχαστικά οι έγκυες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής για την προστασία της εγκυμοσύνης.

Covid-19 και τρίμηνα εγκυμοσύνης

  • 1ο – 2ο τρίμηνο :

Φροντίδα και υποστηρικτική αγωγή της εγκύου μέχρι να αναρρώσει και παρακολούθηση της βιωσιμότητας του εμβρύου.

  • 3ο τρίμηνο:

Φροντίδα και υποστηρικτική αγωγή της εγκύου μέχρι να αναρρώσει και παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από τον θεράποντα ιατρό. Επειδή δεν υπάρχουν επαρκή επίσημα βιβλιογραφικά δεδομένα για την μετάδοση του Covid-19 από την μητέρα στο έμβρυο συνιστάται, εφόσον δεν υπάρχουν μαιευτικές ενδείξεις, να καθυστερήσει ο τοκετός μέχρι να υπάρξει αρνητικός εργαστηριακός έλεγχος για τον ιό, ή να περάσει η περίοδος καραντίνας προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση στο νεογνό.Η απόφαση για τον τρόπο αποπεράτωσης του τοκετού (καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός) εξαρτάται απο τις μαιευτικές ενδείξεις.

Covid-19 και λοχεία

Αν μία γυναίκα που γεννάει είναι θετική στον Covid-19 θα πρέπει να χωρίζεται από το μωρό της μέχρι το χρονικό διάστημα που θεωρείται ότι δεν μεταδίδει. Αν υπάρχει υποψία ή αμφιβολία για Covid-19 ή εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνίσταται η μητέρα να πλένει σχολαστικά τα χέρια της, να μην αγγίζει το πρόσωπο του παιδιού, να φοράει μάσκα όταν το φροντίζει και σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να τηρεί την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων από το μωρό για να ελαττώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η λεχωίδα μπορεί να θηλάσει ακόμα κι αν έχει Covid-19 αφού μέχρι τώρα φαίνεται ότι ο ιός δεν περνάει από το μητρικό γάλα. Ωστόσο, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. Μία καλή επιλογή είναι η λεχωίδα να βγάζει το γάλα με αντλία και να το δίνει στο παιδί κάποιος που δεν νοσεί.