Τα γυναικεία γεννητικά όργανα χωρίζονται σε εξωτερικά και εσωτερικά.
1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (ΑΙΔΟΙΟ)
Το αιδοίο, είναι μία περιοχή εξαιρετικά ερωτογενής και ευαίσθητη στο άγγιγμα που προστατεύει το άνοιγμα του κόλπου και το στόμιο της ουρήθρας. Ο λιπώδης ιστός και το δέρμα στην μπροστινή πλευρά του αιδοίου λέγεται όρος της Αφροδίτης ή εφήβαιο. Στα κορίτσια που βρίσκονται στην ήβη και στις γυναίκες, στο όρος της Αφροδίτης αναπτύσσεται τρχοφυϊα σε σχήμα τριγώνου
Εξωτερικά, το αιδοίο ορίζεται από τα δύο μεγάλα χείλη (δερματικές πτυχές με τρίχες ) που εκτείνονται από τον πρωκτό εως και το εφήβαιο. Εκατέρωθεν και εντός των μεγάλων χειλέων βρίσκονται οι βαρθολίνειοι αδένες που το εκκριμά τους διευκολύνει την συνουσία.
Εσωτερικά, βρίσκονται τα μικρά χείλη του αιδοίου που είναι άτριχα και έχουν λεπτή υφή. Προς τα πάνω, καταλήγουν σε μία αναδίπλωση που καλύπτει την κλειτορίδα. Η κλειτορίδα είναι πολύ ευαίσθητη και συμμετέχει στην σεξουαλική διέγερση. Λίγο πιο κάτω από την κλειτορίδα, βρίσκεται το εξω στόμιο της ουρήθρας (μικρή οπή όπου βγαίνουν τα ούρα).
Όριο μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποτελεί ο παρθενικός υμένας. Είναι μία λεπτή μεμβράνη, που έχει οπές (για να βγαίνει το αίμα της περιόδου ) και καλύπτει την είσοδο του κόλπου κατά την παιδική ηλικία. Ο υμένας αυτός, ρήγνυται, συνήθως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή.
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Ο κόλπος είναι ένας μυώδης σωλήνας που το μεγεθός του ποικίλει. Τα εσωτερικά τοιχωματά του είναι παχιά και δημιουργούν πτυχές. Εκεί βρίσκονται κύτταρα που παράγουν γαλακτικό οξύ, απαραίτητο για την ρύθμιση του PH του κόλπου και την αποφυγή βακτηριδίων. Ο τράχηλος, ενώνει το κατώτερο τμήμα της μήτρας με τον κόλπο. Μέσω του ανοίγματος του τραχήλου (έξω στόμιο) περνάει το αίμα της περιόδου και τα σπερματοζωάρια προς την κοιλότητα της μήτρας. Επίσης, από τον τράχηλο , παράγεται η τραχηλική βλέννα, στοιχείο της ωορρηξίας της γυναίκας και της δυνητικής γονιμοποιητικής της ικανότητας.
Η μήτρα, αποτελεί συνέχεια του κόλπου και του τραχήλου. Έχει σχήμα ανεστραμμένου αχλαδιού και αποτελεί το περιβάλλον όπου ζεί και αναπτύσσεται το έμβρυο.
Οι σάλπιγγες,οι οποίες μοιάζουν με μικρά σωληνάκια επικοινωνούν με το ανώτερο της μήτρας , αριστερά και δεξιά.Η λειτουργία τους, αφορά την λήψη του ωαρίου μετά την ωορρηξίακαι δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την γονιμοποίηση και την μεταφορά του γονιμοποιημένου ωαρίου στην κοιλότητα της μήτρας.
Οι ωοθήκες, αποτελούν τους γυναικείους γεννητικούς αδένες. Έχουν σχήμα ελλειψοειδές, μέγεθος καρυδιού και περιέχουν τα ωάρια.Κάθε μήνα, ένα ωάριο ώριμο εξέρχεται από την ωοθήκη.
Οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες αποτελούν τα εξαρτήματα της γυναίκας.